Kendi İşimi Kurmak İstiyorum Ama Bir İş Fikrim Yok!
Konu ile ilgili önceki yazımda, birçok çalışanın emekli olup kendi işini kurma hayali taşıdığından bahsetmiş, “iş fikrinizi nasıl hayata geçirmelisiniz?” sorusuna ise bir sonraki yazımızda cevap arayacağımızı söylemiştim.
Okuyucularımdan aldığım geribildirimler ilk yazımın devamını merak ettikleri yönünde. Diğer yandan bir kısım okuyucum ise bir iş fikrine bile sahip olmadığından bahsediyor.
O zaman öncelikle bir iş fikrine ihtiyacımız var!
Çünkü kendi işimizi kurmanın ilk adımı, bir iş fikrine sahip olmamız. Peki, nereden başlayacağız?
Bu konuda birden çok yol izleyebilirsiniz.
İş yerinizde arkadaşlarınızla, ailenizde yakınlarınızla ya da çevrenizdeki dostlarınızla bir araya geldiğinizde beyin fırtınası yapabilirsiniz mesela.
Eminim bu yöntemi zaten kullanıyorsunuzdur. Biraz daha hedef odaklı olarak yapmayı deneyebilirsiniz. İş fikirleri üzerinde serbestçe tartışıp, tartıştırıp, ortaya çıkan fikirleri bir kenara not alabilirsiniz. Sonrada bu fikirler listeler, fikirler üzerinden tartışabilirsiniz.
Biraz daha üzerinde kafa yormak isterseniz fikir ağaçları ya da fikir haritaları olarak ifade edilen yöntemi kullanarak, fikirleri somutlaştırabilirsiniz. Özellikle beyin fırtınası ile ortaya çıkan birçok fikrin derli toplu hale gelmesi, daha sistemli düşünebilmeniz açısından bu yöntem faydalı olacaktır.
İşe bir soru sorarak, örneğin; “insanlar en çok nelere/hangi ürünlere para harcarlar?” ile başlayabilirsiniz. Sonrasında bu soruyu oluşturacak alt soruları cevaplayarak yeni ve sistemli fikirlere ulaşabilirsiniz.
Kendi sorularınızı ve cevaplarınızı oluşturmaktan çekinmeyin. Unutmayın yeni yollar, hiç gidilmemiş yolları birilerinin açması ile oluşuyor.
Kendi yollarınızı açın…
Farklı iş fikirlerine ulaşmanın altın kuralı, ihtiyaçlara müşteri odaklı bakabilmekte yatıyor. Ancak, özellikle temel ürünler için ‘ürettiğimi satarım, yeter ki üreteyim’ düşüncesindeyseniz, bir iş kurmaya hiç başlamayın. Çünkü artık üretim imkânları oldukça geniş, neredeyse birçok ürünü evde kendi zevkimize göre üretebilir hale geldik (Ekmek makineleri vb.)
‘Ürettiğimi satarım, yeter ki satmasını bileyim’ tarzında bir düşünce yapısındaysanız, bu anlayıştan da biran önce kurtulun derim. Satana kadar müşteriye tatlı diller döküp, sattıktan sonra bir daha izine rastlanmayan tüccar anlayışı da hükmünü kaybedeli çok oldu.
Peki, anlayış ne olmalı?
Artık, müşterinin istek ve ihtiyaçlarını en iyi şekilde tespit edebilen, beklentilerini doğru tahmin edebilen düşünce yapıları pastadan bir pay alma şansına sahip.
Yani başlangıç noktamız müşteri olmalı. Buradan iş fikrini bulmanız için farklı bir yönteme ulaşıyoruz. İnsanların sorunlarından, günlük hayatta karşılaştıkları problemlerden yola çıkın. Bu problemlere çözümler önerin. Öğrenciler, yaşlılar, çalışan anneler vb. farklı alanlarda müşteriniz olabilecek kitlelerin en çok hangi problemlere sahip olduklarını gözlemleyin. Notlar alın ve sonrasında bu problemleri hangi mal ya da hizmeti ortaya koyarak nasıl çözebilirsiniz, yollarını arayın.
Bir iş fikrinin hayata geçmesinde size yardımcı olabilecek bir diğer düşünme biçimi de ne tarz bir ürün ile hangi türde bir pazara hitap etmek istediğinizdir. Örneğin yeniliklere mesafelisinizdir, bildiğiniz alanların dışına pek çıkmak istemiyorsunuzdur. O zaman mevcut bilindik bir ürün ile mevcut bir pazara hitap edebilirsiniz. Bu tarz bir seçim, iş fikrinizi bulmak konusunda çevrenizdeki işlerden yola çıkacağınızdan basit olacaktır. Ama, muhtemelen sizin aklınıza gelen fikirler rakiplerinizin de aklına çoktan gelmiş olacaktır.
Biraz daha risk alırım, yenilikleri ortaya koymayı tercih ederim diyorsanız. Yeni bir ürün ile mevcut pazarlara hitap edebilirsiniz ya da yeni pazarlara, bilindik mevcut ürünleri götürebilir, yeni pazarlar oluşturabilirsiniz.
Burada önemli olan ürün ile bu üründen fayda sağlayacak müşteriyi buluşturacak çözümleri ortaya koyabilmeniz.
Güneydoğu Mutfağı Batıda!
Örneğin bugün güneydoğu mutfağının farklı lezzetleri, batılı müşterileri ile mevcut ürünlerin yeni pazarlara ulaşması sayesinde buluşuyor. Bunu keşfeden takipçiler ise aynı tasarımdaki restoranları talep olduğundan ardı ardına açıyor. Güneydoğu Mutfağının göstermiş olduğu bu atılımı Karadeniz Sofraları, Konya Sofraları, Ege Sofraları takip ediyor.
Mevcut ürünlerini farklı ve yeni pazarlarda sunmaya başlıyorlar.
Ve son olarak, bu bakış açınızı bir adım daha öteye taşıyıp yeni bir ürün ile yeni pazarlara hitap edebilirsiniz. Bu alan daha çok inovasyona konu olan ürünler için geçerli olacaktır.
Yiyecek içecek hizmetlerinden devam edecek olursak; örneğin büyük şehirlerde çalışan insanların hızlı tüketebilecekleri ve aynı zamanda kültürlerine hitap edecek yeni lezzetler üretmeniz, farklı sunum şekiller tasarlamanız ilgi görebilir.
Bir pastanede sunacağınız sıcak kurabiyelerden tutun da, AVM konseptinde et döner temelli yeni bir ürüne kadar yelpazeyi genişletebilirsiniz.
Tabi bu tarz düşünerek yeni iş fikirleri arayışınızı farklı birçok sektöre de uyarlayabilirsiniz. Ancak yeni fikirler geliştirmek ya da farklı uyarlamalara ulaşmak için mutlaka daha çok okumalı, araştırmalı, geçmiş yıllara ait sayısal bilgilere ulaşmalısınız.
Bilgi olmadan fikir olmaz!
Örneğin Ocak 2011- Ocak 2012 Yılları arasında yeni açılan iş yeri sayısı 111 bin civarında. Bu iş yerlerini sektörel olarak incelediğimizde ilk sıraları Perakende Ticaret, Kara ve Boru Hattı Taşımacılığı, Yiyecek ve İçecek Hizmetleri, Büro Yönetim ve Destek Faaliyetleri alıyor (SGK,TEPAV).
Eminim yukarıda okuduğunuz bu basit bilgi bile iş fikrinizi oluşturmanızda size farklı bir bakış kazandıracaktır. Sektörlerin detaylarını merak edecek, bu konuda araştırmanızı derinleştireceksiniz. Müşterilerin ihtiyaçlarını bu sektörleri de dikkate alarak düşünmeye başlayacaksınız.
Kazandığınız bakış açılarıyla edindiğiniz bilgiler, yeni iş fikirleriniz için önemli bir basamak oluşturacaktır.
Bu sayede kafanızda yavaş yavaş veya aniden bir iş fikri oluşacak, sonra da bu işi nasıl hayata geçirebilirim ya da yapılabilir bir iş midir sorularını sormaya başlayacaksınız.
İbrahim H. KAYRAL
Not: Beğendiğiniz yazıları paylaşmayı ihmal etmeyin