İsrafta Değil Tasarrufta Yarışmak!..

Foto12013 Yılını tamamladık ve 2014 yılına adımımızı attık. Elbette bu geçişi de Yılbaşı Kutlamaları ile taçlandırdık. Şimdiden hepimiz için iyi bir yıl olması dileğiyle yazıma başlamak istiyorum.

Yılbaşı kutlamaları vesilesi ile özellikle iş dünyasının önemli sosyal medya araçlarından biri olan Linkedin’de birçok farklı kutlama mesajına yer verildi. Ama bana göre bunların içerisinde belki de en dikkat çekici ve anlamlı olanı Dünya Gıda Üretiminin üçte birinin israf edildiği ve israf edilen bu miktar ile 870 milyon aç insanın doyurabileceği bilgisinin verilmesi idi. Mesajın yılbaşı kutlamaları esnasında israf yapılmamasına vurgusu aslında sadece yılbaşını değil tüm yılı kapsayacak önemli bir hatırlatmasıydı. (İlgili tartışmanın yapıldığı mesaja tıklayarak ulaşabilirsiniz)

Aslına bakılırsa bu konu her daim gündemde olması gereken, özellikle iş ya da ev günlük hayatımızda alışkanlık biçimine dönüştürmemiz gereken bir özellikte.

Basına şöyle bir göz atıldığında bu konuda birçok habere de rastlamak mümkün;

“Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı dünyada yıllık 1 trilyon dolar değerinde 1,3 milyar ton gıdanın israf edildiğini belirtti.”

“Türkiye Fırıncılar Federasyonu tarafından yapılan açıklamada: Günlük 6 milyon, yıllık ise 2 milyar adetten fazla ekmek israf edildiğini belirterek, “Ekmek israfının ülkemize ekonomik yükü yıllık 1,5 milyar liraya tekabül ediyor””

“Yapılan tahminlere göre, Amerika başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde her yıl gıda israf oranı %30 ila %40 arasında artıyor…”

“Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, tüm dünyada her yıl bir milyar ton gıdanın israf edildiğini belirtiyor.”




Yukarıdaki örnekler her ne kadar gıda alanında olsa da, israf konusu sadece gıda ürünlerine özgü değil.

Enerji İsrafı, İlaç İsrafı, Kağıt İsrafı gibi konular da en az Gıda Ürünlerinde olduğu kadar üzerinde önemle durulması ve günlük yaşantımızda dikkat etmemiz gereken başlıklar olarak karşımıza çıkıyor.  Bu başlıkları artırabiliriz, hatta farkındalık yaratmak adına artırmalı detaylandırmalıyız da… Bu konuda hepimize görevler düşüyor.

Bu konuda internette biraz araştırma yaptığınızda ise karşınıza Türkiye İsrafları Önleme Vakfı’nın sayfası çıkıyor (http://israf.org). Ben daha önce böyle bir vakfın varlığından haberdar değildim. Eminim biraz daha detaylı araştırılsa daha çok organizasyona da rastlanılacaktır.

Sonuçta önemli olan, bireysel ya da kurumsal, bu alanda yürütülen herhangi bir çalışmanın köşesinden elimizden geldiğince tutmamız ve üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmemiz.

İsrafsız bir yıl dileğiyle…

İbrahim H. KAYRAL